Ζαχαροπλαστικής

Το μέλι είναι φυσικό προϊόν εντελώς ανεπεξέργαστο, ενώ η ζάχαρη είναι βιομηχανικό προϊόν επεξεργασίας των ζαχαρότευτλων ή των ζαχαροκάλαμων. Η ζάχαρη δίνει μόνο ενέργεια (θερμίδες) ενώ το μέλι δίνει εκτός από ενέργεια ένα πλήθος θρεπτικών ουσιών.

Το μέλι αποτελείται κυρίως από τους μονοσακχαρίτες φρουκτόζη και γλυκόζη. Η κοινή ζάχαρη, επίσης αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη αλλά ενωμένες σε ένα μόριο, γι’αυτό λέμε ότι είναι δισακχαρίτης. Η διαφορά είναι ότι, μετά την πέψη, οι μονοσακχαρίτες του μελιού μπαίνουν στο αίμα σε δύο στάδια και λιγότερο μαζικά απ’ότι της ζάχαρης, και δεν διεγείρουν μια μεγάλη κι απότομη έκκριση ινσουλίνης. Μία μαζική είσοδο γλυκόζης στο αίμα (μετά από ένα γλυκό) προκαλεί μαζική έκκριση ινσουλίνης και υπογλυκαιμία οπότε σε λίγο πεινάς ξανά. Αντίθετα με μία κουταλιά μέλι νιώθεις και ενέργεια και δεν πεινάς σύντομα.

Το μέλι έχει γενικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο από τη ζάχαρη, τόσο πιο χαμηλό όσο περισσότερη φρουκτόζη και λιγότερη γλυκόζη περιέχει.

Το μέλι ζαχαροπλαστικής της Ελληνικής Μελισσοκομικής παράγεται κατά τη διάρκεια συλλογής βασιλικού πολτού, όπου τροφοδοτούμε τα μελισσοσμήνη μας με ζάχαρη διαλυμένη σε νερό, για να συμπληρώσουμε τις υψηλές ανάγκες τους για ενέργεια.

Η ζάχαρη περνάει σε άλλη ποιοτική διάσταση μέσα στο μέλι ζαχαροπλαστικής της Ελληνικής Μελισσοκομικής και αυτό λόγω της προσθήκης ιμβερτάσης και άλλων ειδικών εκκρίσεων από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών.

Το μέλι ζαχαροπλαστικής της Ελληνικής Μελισσοκομικής συνιστάται για χρήση τόσο σε γλυκά όσο και σε φαγητά.