Βελανιδιά

Η βελανιδιά (επιστ. Δρυς, Quercus) είναι γένος φυτών της οικογένειας των Φηγοειδών (Fagaceae) με 531 αυτοφυή είδη του βόρειου ημισφαίριου της γης. Είναι το κατ΄ εξοχήν δένδρο των Δρυμών. Είναι δέντρα ψηλά, αιωνόβια που βρίσκονται είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές περιοχές.

Τα κυριότερα είδη που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι :

Η ήμερη βελανιδιά (λατ. Quercus ithaburensis subsp. macrolepis)

Η δρυς η έμμισχος (λατ. Quercus robur)

Η δρυς η άμισχος (δρυς η πετραία, λατ. Quercus petraea)

Δρυς η Μακεδονική (δρυς η τρωική, λατ. Quercus trojana)

Η δρυς η κηρρίς (λατ. Quercus cerris)

Η λατζιά (δρυς η κληθρόφυλλη, λατ. Quercus alnifolia)

Το πουρνάρι, ή πιρνάρι, ή πρίνος (δρυς η κοκκοφόρος, λατ. Quercus coccifera)

Η δρυς η βαφική (λατ. Quercus infectoria)

Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που παρακολούθησα στην όμορφη Αλεξανδρούπολη τον Νοέμβριο του 2015, η Επίκουρη Καθηγήτρια κι επικεφαλής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, η κυρία Χρυσούλα Τανανάκη, μίλησε για την εξέταση της αντιοξειδωτικής δράσης σε 48 δείγματα μελιών, μεταξύ των οποίων το μέλι βελανιδιάς και το manuka (το οποίο είναι φημισμένο παγκοσμίως για τη βιολογική του δράση) και ως ισχυρότερο αναδείχθηκε το σκουρόχρωμο (σχεδόν μαύρο) μέλι βελανιδιάς.

Το μέλι από μελίτωμα παραγώμενο από αφίδες και κοκκοειδή που παρασιτούν τα δέντρα συλλέγεται από τις μέλισσες. Πρόκειται για ένα μέλι με σκούρο χρώμα, σχεδόν μαύρο.