Ελάτου

Πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αμινοξέα, το μέλι ελάτης είναι επίσης δημοφιλές για το άρωμα και την ήπια γεύση του.

Παράγεται κυρίως από τις εκκρίσεις του εντόμου Physokermes hemicryphus.

Το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια είναι το μοναδικό ελληνικό μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Παράγεται από τα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία και είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Είναι ανοιχτόχρωμο και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα (πέρλα) και βανίλια.

Το μέλι αυτό δε συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα που παράγουν κάποια έντομα που παρασυτουν στα έλατα.

Η εξαγωγή του μελιού είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρυθρών. Για το λόγο αυτό η παραγωγή του είναι πολύ μικρή και περιοδική ανά τα έτη. Είναι ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης.