Βαμβάκι

Η επιστημονική του ονομασία είναι γοσύπιο και οι βλαστοί του διακλαδώνονται φτάνοντας σε ύψος το 1,5 μέτρο αλλά και τα 6 μέτρα στις δενδροειδείς ποικιλίες.

Τα είδη που καλλιεργούνται σήμερα είναι τέσσερα

Ποώδες βαμβάκι (Γοσσύπιον το ποώδες - Gossypium herbaceum)

Βαρβαδεινό βαμβάκι (Γοσσύπιον το βαρβαδινόν - Gossypium barbadense)

Δενδρώδες βαμβάκι (Γοσσύπιον το δενδρώδες - Gossypium arboreum)

Αδρότριχο βαμβάκι ή Χνουδωτό βαμβάκι (Γοσσύπιον το αδρότριχον - Gossypium hirsutum). Το πιο κοινά καλλιεργούμενο δίνει πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι και το μοναδικό είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα. Το είδος αυτό είναι πολυετές αλλά στην Ελλάδα καλλιεργείται ως μονοετές γιατί δεν επιβιώνει σε κρύο χειμώνα. Οι ίνες που παράγει φτάνουν τα 45 χιλιοστόμετρα μήκος και χαρακτηριστικό του είναι το χνούδι που περικλείει τα σπόρια του. Τα άνθη του είναι λευκά όταν ανοίξουν αλλά στην πορεία αλλάζουν χρώμα και γίνονται κόκκινα ή μωβ. Είναι βαμβάκι υψηλής ποιότητας με μεγάλη αντοχή, ελαστικότητα, πολύ καλή στιλπνότητα και ομοιομορφία.

Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία που πραγματοποιήθηκε απο το εργαστήριο μελισσοκομίας Σηροτροφίας του Α.Π.Θ σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων μελιού απο βαμβάκι, έδειξε οτι το μέλι αυτό είναι καθαρό και δεν επιβαρύνεται απο τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς. Οι μέλισσες όταν συλλέγουν επιβαρυμένο νέκταρ απο φυτοπροστατευτικές ουσίες, είτε πεθαίνουν στον αγρό είτε δε γίνονται δεκτές στην κυψέλη τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μέλι να παραμένει καθαρό και ασφαλές για τον καταναλωτή.

Το μέλι του προέρχεται απο νέκταρ, ανοιχτού χρώματος, πλούσιο σε υπεροξείδιο του υδρογόνου προσδίδοντας του βακτηριοκτόνο δράση. Μέλι μεγάλης θρεπτικής και θεραπευτικής αξίας.