Επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία στην οποία γίνεται η γονιμοποίηση στα φυτά.

Για να γίνει η γονιμοποίηση θα πρέπει να μεταφερθούν οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες στο στίγμα του υπέρου.

Η επικονίαση επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του ανέμου.

Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. Την σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη .

Μία μέτρια αποικία μελισσών υπολογίζεται ότι έχει 20 έως 40 φορές περισσότερη αξία για την επικονίαση των φυτών, παρά για την παραγωγή μελιού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μέλισσες αποτελούν το 80% περίπου των επικονιαστικών εντόμων, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε την σημαντική προσφορά τους στο φυτικό και ζωικό περιβάλλον καθώς και τα φυτά που αναπτύσονται κατ' επέκταση, αποτελούν τροφή για τα ζώα και τον άνθρωπο, παράγουν οξυγόνο και εμποδίζουν την διάβρωση του εδάφους.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων έχουν μειώσει τον αριθμό των φυσικών επικονιαστών σε σημείο που η χρήση μελισσοσμηνών είναι απαραίτητη για τη μέγιστη δυνατή παραγωγή.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει ότι αν κάποτε οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει.

Από τη μονάδα μας διατίθενται μελισσοσμήνη κατόπιν συνεννόησης και φυσικά ανάλογα με την καλλιέργειά σας και το μεγεθός της.