Ο βασιλικός πολτός εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών, οι οποίοι βρίσκονται στο κεφάλι τους. Πρόκειται για ένα προίόν με ελαφρά κρεμώδη σύσταση και όψη υγρή και λαμπερή με υπόλευκο ώς υποκίτρινο χρώμα. Η γεύση του είναι όξινη και καίει στο φάρυγγα και αυτό διότι έχει 3,5~4,5 PH.

Ο βασιλικός πολτός αποτελεί τη μοναδική τροφή όλων των μελισσών (βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνα) για τις πρώτες 3 ημέρες από την εκκόλαψη των αβγών. Στη συνέχεια οι εργάτριες ταίζονται με ένα μίγμα γύρης μελιού και βασιλικού πολτου μέχρι να σφραγιστούν τα κελιά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους κηφήνες. Η βασίλισσα όμως συνεχίζει να τρέφεται με βασιλικό πολτό μέχρι να σφραγιστεί το κελί της, αλλά και μετά την εκκολαψή της και για όλη της τη ζωή.

Ο βασιλικός πολτός είναι αυτός που καθορίζει, αν η μέλισσα θα γίνει εργάτρια ή βασίλισσα και αυτό διότι και οι δύο προέρχονται από τα ίδια γονιμοποιημένα αυγά, όπου άν συνεχιστεί το ταίσματος της λάρβας με βασιλικό πολτό θα γίνει βασίλισσα, ενώ αν από την τέταρτη μέρα και μετά ταιστεί η λάρβα με μίγμα βασιλικού πολτού, γύρης και μελιού θα γίνει εργάτρια.

Η βασίλισσα που τρέφεται όλη τη ζωή της με βασιλικό πολτό ζεί έως και 7 χρόνια, ενώ η ενήλικη εργάτρια 26 ημέρες ώς 4 μήνες.

Η παραγωγή βασιλικού πολτού απαιτεί εκπαίδευση, είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία με μικρή απόδοση σε προϊόν και μεγάλο κόστος σε ώρες εργασίας και εξοπλισμό.

Χωρίς να αποτελεί μαγικό ελιξίριο, ο βασιλικός πολτός δεν είναι ένα απλό διατροφικό συμπλήρωμα. Εχει θεαματικά αποτελέσματα στην άμυνα (ανοσοποιητικό σύστημα) του οργανισμού μας, στη διανοητική και σωματική τόνωση και ευεξία αλλά και στη λίμπιντο. Αυτά τα οφέλη παρατηρούνται σε έναν υγιή άνθρωπο μετά τις πρώτες 20 ημέρες καθημερινής λήψης.

Ο βασιλικός πολτός πρωταγωνιστεί σε μια ολοένα και αυξανόμενη σειρά επιστημονικών μελετών για μια πληθώρα παθήσεων.

Σημαντικότατη ευεργετική επίδραση έχει:

Στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο (διαβήτης τύπου 2, υψηλή χολιστερόλη και λιπίδια, καρδιοπάθειες-αγγειοπάθειες, υψηλή αρτηριακή πίεση κλπ.) και σε ενδοκρινικές διαταραχές γενικότερα.

Σε αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοπάθειες, σκλήρινση κατά πλάκας, αρθρίτιδες, ψωρίαση, υποθυρεοειδισμός κλπ.) και σε αλλεργίες.

Στην εμμηνόπαυση όπου μειώνει τα δυσμενή συμπτώματα λόγω και των ορμονών που περιέχει και προστατεύει από οστεοπόρωση λόγω της παραγωγής κολλαγόνου την οποία προάγει, μαζί πάντα με σωστή διατροφή.

Δίνει υγεία και νεανική όψη στο δέρμα (αύξηση παραγωγής κολλαγόνου).

Σε νευροεκφυλιστικές και νευρολογικές παθήσεις ακόμα και τραυματισμούς γιατί προάγει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και τα προστατεύει.

Ενδεικτικά ακολουθεί μία λίστα (αλφαβητική) με ασθένιες ή δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες έχει ανακοινωθεί επιστημονικά ότι έχει ευεργετική δράση ή ακόμα και θεραπευτική αξία:

αλλεργίες, αναιμία, ανικανότητα, άσθμα, αρθρίτιδες, αρτηριοσκλήρυνση, ασθένειες του ήπατος, ασθενική μνήμη, αϋπνία, αυτοάνοσα νοσήματα, διαβήτης και γενικότερα διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος και ορμονικές δυσλειτουργίες, διανοητική κόπωση, διάφορα είδη καρκίνου, έλεγχος βάρους (παχυσαρκία), έκζεμα, εκφυλιστικές νόσοι, έλκη, εμμηνόπαυση, ιογενείς και βακτηριακές μολύνσεις, καθυστέρηση ανάπτυξης, κατάθλιψη, κηλίδες και ρυτήδες δέρματος κρίσεις πανικού ή ανησυχίας, νεφρική ανεπάρκεια, νευροεκφυλιστικές νόσοι και τραυματισμοί του κεντρικού νευρικού συστήματος και των νεύρων, μολύνσεις της κύστης μονοπυρήνωση, οστεοπόρωση, ουλίτιδα, στειρότητα, στεφανιαία νόσος, υπογονιμότητα, υποσιτισμός, υψηλή χολιστερόλη και λιπίδια αίματος, φλεγμονές, χρόνια δυσκοιλιότητα, χαμηλή πίεση αίματος αλλά και υπέρταση, χρόνια κόπωση.

Αντενδείξεις:

Εκτός από την περίπτωση που κάποιος εμφανίζει αλλεργία στο βασιλικό πολτό, δεν έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες επιδράσεις για τη συνιστώμενη δόση. Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση πολτού (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη βασιλικού πολτού και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.

Η χρήση του σε εγκύους, θηλάζουσες μητέρες, σε βρέφη και νήπια κάτω των τριών ετών, καλό είναι να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.

Η χρήση του σε ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους συνίσταται να αποφεύγεται.

Συντηρείται στην κατάψυξη (-18C) εκτός το συνήθως 10 γραμμαρίων βαζάκι που καταναλώνουμε το οποίο το συντηρούμε στο ψυγείο.

Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικό κουτάλι αλλά πλαστικό. Υπάρχουν ειδικά κουταλάκια τα οποία παρέχονται μαζί με το βαζάκι και δρούν και δοσομετρικά.

Παίρνουμε τον πολτό το πρωϊ νηστικοί. Μπορούμε αν δεν μας αρέσει η γεύση του, να τον προσθέσουμε σε ένα κουταλάκι με μέλι.